Wydrukuj tę stronę
piątek, 24 wrzesień 2021 11:54

Suszone grzyby w polskiej kuchni

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
delikatesy u fukiera delikatesy u fukiera pixabay

Okres rozpoczynający się w połowie lata i trwający niekiedy aż do późnej jesieni dla wielu osób oznacza jedno - grzyby! Grzybobranie to bardzo przyjemne zajęcie, które wbrew pozorom i zgodnie ze znanym powiedzeniem potrafi przynieść sporo emocji i satysfakcji.

Przez kilka miesięcy borowiki, podgrzybki, maślaki, kanie czy kurki spędzają sen z powiek grzybiarzom, którzy często zebrane grzyby suszą i zostawiają na później, by przyrządzić z nich przepyszne potrawy.

Grzyby w kuchni staropolskiej

Grzyby w polskiej kuchni zajmują niezwykle istotne miejsce i stwierdzenie, że Polska jest pod tym względem wyjątkowa nie będzie dalekie od prawdy. Grzyby można spożywać już po zebraniu, oczyszczeniu i odpowiedniej obróbce termicznej, zamarynować lub też ususzyć i zostawić na później, np. do świątecznej zupy grzybowej, od której w wielu domach rozpoczyna się kolacja wigilijna. Grzyby były obecne już w kuchni staropolskiej i stanowiły podstawowe wyposażenie wielu kuchni oraz przydomowych spiżarni. Często w kuchniach pokolenia naszych babć można było zobaczyć charakterystyczny wianuszek wiszący obok ususzonych ziół. W popularności grzybów nie ma nic dziwnego.

Grzyby w służbie zdrowiu

Choć w średniowieczu na pewno nie znano nazw witamin to ludzie w tamtym okresie stosowali szeroko grzyby w codziennej kuchni opierając się na przekazywanej z pokolenia na pokolenie mądrości ludowej. Dziś wiemy, że są niezwykle bogate w witaminy A, C, PP, D, witaminy z grupy B oraz minerały: potas, sód, wapń, fosfor oraz żelazo. Są polecane osobom walczącym z nadwagą ze względu na dużą zawartość wody i błonnika. Świeże, suszone czy marynowane są doskonałym dodatkiem do dań warzywnych, mięsnych oraz pożywnych zup.

W lasach i nie tylko

Aby dodać grzyby do swoich ulubionych dań nie trzeba koniecznie iść do lasu i poświęcać czasu na ich szukanie. Grzybobranie to zajęcie wymagające podstawowej wiedzy, dzięki której uniknąć można gatunków niejadalnych i trujących. Suszone i zamarynowane grzyby dostępne są w wielu sklepach takich jak markety, supermarkety oraz delikatesy. Jednymi z najlepszych oferujących smakowite i aromatyczne suszone grzyby są Delikatesy Magdy Gessler znajdujące się na warszawskiej starówce oraz online: https://delikatesy.ufukiera.pl/suszone-grzyby-i-owoce. W ofercie tego renomowanego sklepu znajdują się między innymi podgrzybki i borowiki. Grzyby suszone w takiej postaci, odpowiednio oczyszczone i sprawdzone będą idealną pomocą dla osób przygotowujących dania świąteczne i nie tylko. W praktyce najbardziej kojarzą się ze wspomnianą zupą grzybową, kapustą z grzybami lub też jako farsz do grzybów czy pieczeni.