Wydrukuj tę stronę
wtorek, 07 grudzień 2021 15:09

Wygodna i trwała patelnia do nowoczesnej kuchni w każdym domu

patelnie patelnie pixabay

Patelnia jest jednym z podstawowych przedmiotów używanych w każdej kuchni. Dostępne są modele w różnych kształtach i kolorach, wykonane z różnych materiałów.

Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę nie tylko na estetykę, lecz grubość, wagę i powłokę, którą pokryta została patelnia. Powinna się szybko nagrzewać, a potrawy nie mogą się przypalać. Tylko wtedy uzyskamy wyjątkowy smak naszych posiłków.

Patelnie stalowe

Tradycyjne patelnie używane w wielu domach są wykonane ze stali nierdzewnej. Są bardzo trwałe i odporne na zarysowania. Można je używać na różnych rodzajach kuchenek, a także myć w zmywarkach. Mają atrakcyjny wygląd, który pasuje do indywidualnych stylów aranżacji pomieszczeń. W wielu przypadkach patelnie stalowe mają wielowarstwowe dno pozwalające na równomierne rozprowadzanie ciepła. Jednak podczas smażenia trzeba używać dość dużą ilość tłuszczu, ponadto łatwo o przypalenie potrawy. Trzeba stale pilnować temperatury, aby była wystarczająca dla naszego dania.

Patelnie aluminiowe

Takich niedogodności pozbawione są patelnie wykonane z aluminium. Zwykle mają powłokę ograniczającą przywieranie i przypalanie produktów. Smażenie można rozpocząć nawet przy bardzo małej ilości tłuszczu, dlatego jest to bardzo dobra propozycja dla osób ograniczających kalorie w posiłkach. Patelnie aluminiowe są lżejsze od stalowych i z uwagi na wysoką trwałość, mogą służyć wiele lat. Trzeba jednak uważać, bo szybko się nagrzewają, ale równie szybko stygną.

Patelnie ceramiczne

Jeżeli zależy nam na patelni, która będzie odporna na przegrzanie, należy zastanowić się nad zakupem naczynia ceramicznego. Można na nim uzyskać bardzo wysoką temperaturę — nawet około 400 stopni i nie zmniejszymy przez to trwałości materiału. Niestety do patelni ceramicznej łatwo przywierają potrawy, dlatego podczas smażenia trzeba używać dużych ilości tłuszczu. Zaletą jest natomiast bardzo wysoka odporność na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne.

Patelnie żeliwne

Bardzo dobrą propozycją jest również patelnia wykonana z żeliwa. Jest to materiał doskonale przewodzący ciepło, a dodatkowo odporny na ścieranie. Powierzchnia jest często uzupełniana o specjalne szkliwa, które ułatwiają czyszczenie. Patelnia żeliwna nagrzewa się długo, ale ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Poza tym żeliwo bardzo długo utrzymuje temperaturę. Dlatego w tego typu patelniach można nie tylko przygotowywać potrawy, ale również serwować je gościom.

Przy wyborze patelni należy kierować się przede wszystkim rodzajem dań, jakie przygotowujemy najczęściej. Ważny jest rozmiar i grubość materiału. Naczynia o wielkości do 30 centymetrów są odpowiednie dla jednej osoby, natomiast rodzina będzie potrzebować kilku naczyń lub trzeba wybrać większą średnicę. Warto sprawdzić, czy wybrana patelnia mieści się w szafce lub szufladzie.

Jeśli mamy wątpliwości, należy sprawdzić oferty sklepów, takich jak Recucina. Można w nim znaleźć wiele rodzajów patelni oraz szczegółowe opisy zastosowań i użytych materiałów. Dostępne patelnie mają różny kształt, niektóre posiadają odczepianą rączkę lub dno z wypustkami, które przeciwdziała przywieraniu potraw. Pamiętajmy, że właściwie dobrana patelnia powinna być łatwa w użyciu. Gotowanie przyniesie nam wtedy wiele radości, a dania będą miały smak, który nasi goście zapamiętają na długo.