Ogromna ilość minerałów i witamin
Dokładny skład zakwasów jest zależny od tego, z czego są one robione. Wszystkie z nich zawierają żywe kultury bakterii, które chronią układ trawienny i produkują substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Mają moc hamowania wzrostu bakterii powodujących choroby, przez co realnie pozwalają konsumentom unikać wielu dolegliwości. Popularny zakwas z buraków zawiera duże ilości witamin E, A i C, a także minerały. W rezultacie oczyszcza organizm, wspiera leczenie anemii, poprawia wgląd włosów i skóry, a także działa przeciwnowotworowo. Z kolei zakwas z selera wspiera układ nerwowy i poprawia perystaltykę jelit, a zakwas z marchwi wspomaga walkę z wirusami.
Naturalne probiotyki
Zakwasy z warzyw to naturalne probiotyki, które wspomagają pracę układu trawiennego i rozwiązują wiele problemów związanych z żołądkiem czy jelitami. Zalecane są szczególnie osobom, które długo poddawane były antybiotykoterapii i są bardziej narażone na stany zapalne żołądka i jelit. Bakterie probiotyczne znajdujące się w zakwasach z warzyw mają niebagatelny wpływ na odporność człowieka i warto po nie sięgać w szczególności w okresie jesiennym i zimowym, kiedy każdy organizm jest bardziej podatny na infekcje.
Pomoc w odchudzaniu
Zdecydowana większość zakwasów z warzyw zawiera błonnik pokarmowy, a ten jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i zmniejsza uczucie apetytu. Zmniejsza również wchłanianie cholesterolu i obniża stężenie glukozy we krwi. Regularne spożywanie zakwasów z warzyw może być jednym z dodatkowych sposobów osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Połączenie aktywności fizycznej, zbilansowanej diety i zakwasów przyniesie efekt o wiele szybciej niż ograniczenie się tylko do jednego z tych wariantów. Poza tym przyniesie organizmowi wiele innych korzyści. Wszelkie pożądane efekty są odczuwalne, jeśli zakwasy spożywane są regularnie i w odpowiedni sposób. Warto pić codziennie około 100 mililitrów zakwasu i robić to rano jeszcze przed jakimkolwiek posiłkiem. Ważne jest również to, aby pić zakwas na surowo.