sobota, 29 kwiecień 2023 08:27

Naturalne octy - dlaczego warto ich używać?

Naturalne octy Naturalne octy mat.prasowe

Naturalne octy znane są od stuleci i odkryto je przez przypadek, ale szybko zauważono, że mają nie tylko wyjątkowy smak, ale i wyjątkowe działanie na organizm człowieka. Od kilku lat przeżywają prawdziwy renesans i są cenione przez miłośników zdrowej żywności. Znajdują szerokie zastosowanie i pomagają zwalczać szereg dolegliwości. Jak dokładnie działają, jak ich używać i co jeszcze warto o nich wiedzieć? Poniżej znajduje się garść informacji na ich temat.

 

Jak octy naturalne działają na organizm?

Znane od wieków octy z owoców dopiero w dzisiejszych czasach mogą zostać poddane zaawansowanym badaniom, a ta dowodzą, że mają one wiele właściwości leczniczych. Spożywanie naturalnych octów przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, redukuje ciśnienie krwi i niweluje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Powinny ich używać osoby, zmagają się z dodatkowymi kilogramami lub dbające o linię, ponieważ przyśpieszają metabolizm i zmniejszają apetyt.

Kto powinien sięgnąć po naturalne octy?

Ze względu na szereg najróżniejszych właściwości są one polecane wszystkim tym, którym zależy na wzbogaceniu diety cennymi składnikami. Istnieją jednak osoby, które szczególnie powinny zainteresować się octami z owoców. Są to na przykład ludzie ze stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością czy też pacjenci chorujący na cukrzycę oraz mający zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Kwas octowy ma bowiem działanie hipoglikemiczne, a to oznacza, że zmniejsza stężenie glukozy we krwi i znacząco zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Dodanie 1 mililitra octu naturalnego do potrawy zmniejsza jej indeks glikemiczny o jakieś 25 procent, a picie łyżki octu wymieszanego ze szklaną wody zmniejsza palenie w przełyku. 

Jakie octy naturalne są najzdrowsze?

Za jeden z najzdrowszych octów naturalnych uznaje się ocet jabłkowy, który działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Ma przyjemny aromat i może być dodawany do wielu potraw, podkreślając smak innych składników. Z kolei ocet malinowy przynosi ulgę osobom zmagającym się z reumatyzmem, wspiera układ odpornościowy i obniża ciśnienie. Paradoksalnie jednym z mniej popularnych octów jest ocet ananasowy, który chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami, wspiera pracę układu trawiennego, wspiera układ odpornościowy, zwalcza grzyby i bakterie w organizmie, a przy okazji jest źródłem wielu witamin.