Zakwasy z warzyw kojarzą się wielu osobom przede wszystkim z burakami, kapustą kiszoną czy ogórkami, ale tak naprawdę kisić można mnóstwo produktów. W rezultacie powstają zakwasy różniące się smakiem, ale również właściwościami. Istnieje jednak wiele wspólnych mianowników, które obejmują większość zakwasów warzywnych. Jakie mają właściwości, jak je stosować i dlaczego warto to robić?

sobota, 29 kwiecień 2023 08:27

Naturalne octy - dlaczego warto ich używać?

Naturalne octy znane są od stuleci i odkryto je przez przypadek, ale szybko zauważono, że mają nie tylko wyjątkowy smak, ale i wyjątkowe działanie na organizm człowieka. Od kilku lat przeżywają prawdziwy renesans i są cenione przez miłośników zdrowej żywności. Znajdują szerokie zastosowanie i pomagają zwalczać szereg dolegliwości. Jak dokładnie działają, jak ich używać i co jeszcze warto o nich wiedzieć? Poniżej znajduje się garść informacji na ich temat.